Verwijderen van stickers

Het verwijderen van stickers kan nogal een lastige klus zijn. Stickers zijn bedoeld om verwijderbaar te zijn, en onze stickers zijn dat zeker ook.
Hoe langer een sticker op de ondergrond zit, hoe vaster deze zit. Hoe vast is niet alleen afhankelijk van hoelang het erop zit, maar ook op welke ondergrond geplakt is. En onder welke omstandigheden de stickers geplakt en gebruikt zijn.

Kortom, nogal veel variabelen die invloed hebben.

Stickers zijn altijd weer te verwijderen. Met onze tips proberen wij het u zo makkelijk mogelijk te maken. Maar let wel, dit geeft u geen garanties dat het precies op deze manier gaat.
We vragen u ook een beetje eigen inzicht en voorzichtigheid is altijd geboden. Een sticker kan ooit op een wat zwakkere plek in de ondergrond zijn aangebracht. Als u dan deze sticker weer gaat verwijderen kan dit plekje voor een probleem zorgen natuurlijk.

Onze ervaring met verwijderen van stickers is als volgt:

Stickers verwijderen met een mesjeStickers op ramen en glas verwijderen

Als stickers op ramen of glas zitten zijn deze altijd goed te verwijderen. Ze kunnen misschien heel goed vast zitten, maar u hoeft niet echt bang te zijn om de ondergrond te beschadigen.
De sticker goed warm maken met bijvoorbeeld een föhn en dan met de nagel een hoekje los peuteren is het beste begin.
Verder de sticker constant warm houden en trekken maar. 
Hoe warmer de sticker is, hoe flexibeler dat deze word en hoe eenvoudiger deze bij elkaar blijft om los te trekken.

Vaak zal de sticker breken. Begin dan gewoon weer opnieuw met een puntje los te peuteren. U kunt eventueel ook een glaskrabber of zelfs een verfkrabber gebruiken. Maar wel voorzichtig. Ook glas kan krassen!

Indien de sticker is verwijderd kunt u natuurlijk eventueel weer een mooie, nieuwe sticker terug plaatsen. Bovenin onze menubalk vind u de mooiste ontwerpen.

 

Stickers op lak / verf verwijderen

Stickers die op lak of verf zitten, moet u voorzichtiger verwijderen. De lak eronder willen we niet of zo min mogelijk beschadigen natuurlijk. De echt goede methode hiervoor is gewoon weer de föhn gebruiken en de stickers warm maken. Met de nagel een hoekje los pulken en trekken. Hoe warmer, hoe makkelijker het zal gaan. Niet te warm maken, want dan word de sticker weer te dun en zacht en scheurt deze heel makkelijk.

Een andere optie zou het gebruik van een caramelschijf zijn. Dit is een schijf die past in een haakse slijptol en is verkrijgbaar bij vele doe-het-zelf zaken.
Door de sticker in contact te laten komen met deze caramelschijf, verpulverd de sticker. Het geeft ontzettend veel stof dat ook nog eens heel statisch geladen is. Dus het zit overal tussen in overal in.
Voordeel is dat het verwijderen van grote stickers of juist heel veel stickers, ontzettend snel gaat. Nadeel is dat men moet opletten dat er geen krassen in de ondergrond gezet worden en dat de ondergrond niet verbrand door de hitte van de sneldraaiende schijf.

Bij twijfel kunt u ook altijd langsgaan bij een autopoetsbedrijf in de buurt. Deze zijn heel bekend met het verwijderen van stickers en dergelijke.
Twijfelt u, maar wenst u toch zelf de stickers te verwijderen. Ga dan voor het pulken met de nagels en verwarmen met de föhn. Dit is langzaam, maar werkt altijd goed.

Wees altijd voorzichtig met verwijderen. Merkt u dat de ondergrond het niet leuk vind dat u de sticker aan het verwijderen bent. Stop dan direct en laat er een expert eerst naar kijken. Het kan zijn datde sticker net over een zwakker stukje van de lak zit. Zonder voorzichtig te zijn kunt u dan zomaar een stukje van de lak wegtrekken. Dat zou zonde zijn.


Stickers verwijderen met een caramelschijf

Stickers van muren verwijderen

Dit is een lastige om uit te leggen. Er zijn namelijk vele soorten muren en ondergronden. Als eerste.. zit de sticker op schoon metselwerk. Dan is het weer gewoon de föhn erop zetten, warm maken en peuteren.
De kans is groot dat er stukjes van een voeg of zelfs van de steen meekomen. (hele kleine stukjes hoor).
Deze zaten dan vast aan de lijmlaag van de sticker. Hier is jammer genoeg niets aan te doen.

Is het een muur die geverft is (dichte structuur, glad), dan kan dezelfde manier gebruikt worden als stickers van lak / verf verwijderen.
Is het een muur die is behangen, dan is het altijd opletten. Papieren behang is zo goed als onmogelijk om daar een sticker vanaf te halen zonder de ondergrond stuk te maken. Het enige dat te proberen is, is weer het warm maken met een föhn en heel voorzichtig hoekjes los peuteren.

Is het behang op vinylbasis, dus glad met een dichte structuur. Dan kunt u de methode als verf gebruiken om de stickers voorzichtig te verwijderen.

Stickers op behangen muren zijn eigenlijk het moeilijkst van allemaal te verwijderen. Meestal gaat de ondergrond wel ergens een beetje stuk. Met veel geduld en heel precies werken is de schade wel een heel eind uit te sluiten.

Stickers verwijderen met een fohn

Stickers van kunststof verwijderen

Indien de stickers op kunststof zit dat is gelakt of geverft, kan er weer gebruik gemaakt worden van de verwijdermethode voor verf en lak. Hierin zit niet veel verschil.
Wel moet u erop letten dat u de ondergrond niet te heet maakt met de föhn omdat de kunststof ondergrond dan zou kunnen beschadigen of kromtrekken.

Als de stickers op kunststof zit zonder lak, dan kan ook het beste de föhn gebruikt worden.
Eigenlijk is deze methode bijna voor alle toepassingen het beste. Het duurt wel het langst, maar u heeft zoveel meer controle op de manier waarop de sticker loskomt dat u beter kun ingrijpen of stoppen mocht er iets fout gaan.

 

 

Lijmresten verwijderen

Na het loshalen van de stickers is er een grote kans dat er nog wat lijmresten achterblijven op de ondergrond.
Als de ondergrond kleurecht is en niet van kunststof is, dan is HG stickerverwijderaar een goed idee. Deze lost de lijmresten op. Goed uitpoetsen en klaar. Let wel op. Stickerverwijderaar kan de lak verkleuren. Test het eerst in geval van twijfel.

Is de ondergrond kunststof, dan is het opletten geblazen met dit soort vluchtige en bijtende stoffen. Dan is het meestal beter om gewoon citroensap te gebruiken.
Dit werkt ongeveer hetzelfde als stickerlijm remover, maar is minder schadelijk voor de ondergrond.

Na het verwijderen van de sticker en de lijmresten dient u altijd nog de ondergrond heel goed schoon te maken. Bij (auto) lakken is het ook altijd een goed idee om de ondergrond even opnieuw te poetsen.

group_work Toestemming voor cookies